Festligt när Elim Jakobstad firade 100 år

27.11.2023

Under pingsthelgen var det många som kom för att fira och gratulera Elimförsamlingen som höll konferens och inbjöd till jubileumshögtid.

Elimförsamlingen i Jakobstad är en av de äldsta pingstförsamlingarna i landet och grundades 1923 av ett åttiotal medlemmar. Till en början var verksamheten tvåspråkig men 1934 separerades den finska och svenska verksamheten när den finska Saalemförsamlingen bildades. År 1930 blev församlingens första kyrka klar i Skatan och där tillbringade församlingen drygt 50 år innan den nya Pingstkyrkan på Stationsvägen 1 invigdes pingsthelgen 1982.

Idag består församlingen av drygt 200 medlemmar. Församlingen har tre anställda och en egen lägergård på den vackra och natursköna platsen Pörkenäs utanför Jakobstad.

De hundra åren firades med väckelsemöten och högtidstillfällen. Tillresta talare var Anders och Camilla Olssonfrån Södertörnkyrkan i Stockholm samt Tamirat Tariku som är ledare för pingströrelsen Guenet Church i Etiopien. Det är just den rörelsen i Etiopien som har samma grundare som själva Elimförsamlingen. Sanfrid Mattsson var med i den grundande gruppen när Elim bildades och han var även den som senare med sin hustru Anna-Liisa sändes ut från Finland till Etiopien för att påbörja pionjärarbete i början av 50-talet.

Idag är Guennet Church en av tre pingströrelser i Etiopien och har mera än tre miljoner medlemmar fördelat på 1 778 lokala församlingar och 461 församlingsplanteringar. (I Etiopien räknas man som plantering tills man har över 100 medlemmar).

Församlingens pastor och föreståndare Patrik Hellström tillsammans med Tamirat Tariku från Etiopien. Bild: Madeleine Asplund

Under pingstsöndagens jubileumstillfälle fick Elimförsamlingen ta emot många hälsningar från grannförsamlingar och från staden som ville uppmärksamma församlingens milstolpe. Elimkören sjöng och alla bjöds på tårta och kaffe efteråt. Till hundraårsjubileet hade även flera små filmer gjorts med presentation av församlingens historia men även med färska vittnesbörd av nya medlemmar som kommit med under de senaste åren.

Det vara festligt och vackert pyntat i kyrkan som fylldes till sista plats under högtiden. Församlingen tackade även sina tidigare nulevande föreståndare som tjänat församlingen under åren. Kenneth och Elisabeth Witick, Ralfoch Else-May Dahl och Håkan och Ann-Lis Nitovuori fick ta emot församlingens tack för trogen tjänst.

Stadsstyrelsens ordförande Owe Sjölund, stadsfullmäktiges ordförande Annica Haldin och stadsdirektör Anne Ekstrand framförde hyllningar till Elimförsamlingen. Bild: Madeleine Asplund

Kören bidrog med stämningsfull sång under högtidsmötet. Bild: Madeleine Asplund

Camilla Olsson var tacksam över det varma mottagandet man fick under helgen i Jakobstad. Bild: Madeleine Asplund